Var jordemoderfaget et klassisk mandefag, havde jordemødres lønsedler set helt anderledes ud i dag

Det mener vi

Var jordemoderfaget et klassisk mandefag, havde jordemødres løn været højere. Dét er budskabet i Jordemødre for Ligeløns nye fotokampagne. 

Vi ønsker, at alle, der ser billederne, prøver at forestille sig, hvordan verden havde set ud, hvis jordemoderfaget tilfældigvis havde været et klassisk mandefag. 

Havde de så tjent 26.500 kr de første otte år, mens de knoklede løs på alle tider af døgnet, alle årets dage med ansvar for både mødre og deres ufødte børns liv?

Vi tror det ikke

TAK til Ulrik Jantzen (foto), Büro Jantzen (studie) & Lone Elmehøj Jensen (grafisk design), og selvfølgeligt Claes Bang, Jesper Asholt, Jesper Lohmann, Jimmy Jørgensen, Mattias Hundebøll, Nicolas Bro, og Søren Hauch-Fausbøll

Se vores kampagne fra 2021 HER

Danmark har ikke ligeløn

Det sagde statsminister Mette Frederiksen på pressemødet ved regeringsindgrebet i sygeplejerskekonflikten i sommer 2021

Dén indrømmelse fra landets statsminister er glædelig. Men den fælles anerkendelse af, at vi åbenlyst diskriminerer hundredetusindevis af mennesker på arbejdsmarkedet, har endnu ikke ført til aktiv handling for at løse problemet.

I Jordemødre for Ligeløn er vi ikke i tvivl: Skal udviklingen vendes, kræver det anerkendelse i kroner og øre og reel ligeløn i Danmark.

Det kræver vi nu.

Hvad mener Jordemødre for Ligeløn, at vi er værd? Læs vores forslag til en ny overenskomst her

Kontakt: jordemoderloen@gmail.com
Emma Bonde, jordemoder tlf: 60608410
Ida Vraa-Jensen, jordemoder tlf.: 26143021
Sofie Korsgaard, jordemoderstuderende tlf: 26545971

Hvorfor nu?

Det sidste års tid har der været massiv fokus på løn- og arbejdsvilkår for de klassiske kvindefag. Der mangler pt omkring 100 jordemødre bare på hovedstadens fødegange, og det har aldrig været sværere at rekruttere og fastholde jordemødrene i faste stillinger på trods af, at uddannelsen er en af de mest eftertragtede i hele landet.

Diskussionen om hvorvidt vi har ligeløn blandt fagrupper i den offentlige sektor eller ej, tog et ryk fremad sidste år, hvor PhD og historiker Astrid Elkjær Sørensens dokumenterede konsekvenserne af Tjenestemandsreformen fra 1969, som fortsat resulterer i løngabet mellem offentlige faggrupper. Der indfandt sig en fælles erkendelse i den brede befolkning om, at vi i Danmark ikke har ligeløn, hvilket statsminister Mette Frederiksen sagde på pressemødet ifm. regeringsindgrebet i sygeplejerskernes konflikt. 

Vores opråb har været medvirkende til, at der er nedsat en lønstrukturkomité, som skal analysere lønudviklingen i den offentlige sektor. Men den har ingen finansiering med sig, og kommer ikke med løsningsforslag. Det er ikke godt nok. 

Fakta om jordemødres løn

 
  • Jordemødre har en grundløn på mellem 26.512 kr. og 27.649 kr. alt efter område. Denne grundløn er gældende under de første otte års ansættelse. 

  • Jordemødres første lønstigning sker efter 8 år. Her stiger grundlønnen til 30.642- 31.500 kr. alt efter område.

  • Den næste lønstigning fås efter 12 års anciennitet. Dette er samtidig den sidste lønstigning, en jordemoder kan få. Slutlønnen er således 31.211- 32.070 kr. alt efter område.

  • Der optjenes ikke anciennitet, hvis jordemoderen fx arbejder som vikar, eller hvis hun har et vikariat, der udløber, mens hun er på barsel.

  • På grund af de mange skiftende vagter, arbejder de fleste jordemødre på nedsat tid med dertilhørende lavere løn.

  • Jordemødre har mange såkaldte ulempevagter. Ulempetillæggene ligger mellem cirka 45 - 87 kr. i timen før skat, for at arbejde om aftenen, om natten, i weekender og på helligdage

Læs mere på Jordemoderforeningen.dk

Hvordan føles det at arbejde som jordemoder til den løn?

Netop det spurgte vi jordemødrene om i 2021 via en stor spørgeskemaundersøgelse. Vi fik hundredevis af svar, alle enslydende triste. Vi håber det giver grund til refleksion, for hvordan føles det at arbejde til din løn? Du kan se nogle af svarene herunder.