-
Sofie Korsgaard, jordemoderstuderende Københavns Professionshøjskole, 7. semester, praktik på Hvidovre Hospital. Uddannet journalist.
”Jeg er feminist helt ind til benet, og jeg tog initiativ til det, der i dag er Jordemødre for Ligeløn, fordi jeg allerede i min første praktikperiode fik øjnene op for, hvor groft underbetalte jordemødre er. Jeg er ikke i tvivl om, at jordemødre havde tjent det dobbelte, hvis det var mænd, der fødte børn og mænd, der tog imod dem, og den slags uretfærdigheder kan jeg ikke bare acceptere stiltiende.”
-
Marie Christiansen, uddannet jordemoder, arbejder som freelance jordemoder
“Jeg drømmer om en fødselsomsorg med værdighed for kvinder på begge sider af fødeområdet, både de fødende og jordemødrene, hvor man aflønnes med en værdig løn. Jeg føler et moralsk og rettighedsmæssigt ansvar for at et område som er så unikt kvindeligt på begge sider løftes og anerkendes - også i kroner og øre.
-
Thea Thetmark jordemoder, uddannet i 2021. Har arbejdet på Hillerød Hospital. Thea bor i Berlin og arbejder som vikar i Danmark og Norge.
“Tiden er inde til et opgør med værdisætning af traditionelle kvindefag som mindre værdifulde. Selvom det er nemmere at udregne den økonomiske gevinst af en aktie end en fødsel, skal den økonomiske gevinst af vores arbejde ses fra et større perspektiv. Den slags strukturelle opgør kræver aktivisme, og netop derfor ser jeg arbejdet i Jordemødre for Ligeløn som noget vigtigt. Det er kvindekamp anno 2021”
-
Ina Hartmann Hansen, jordemoderstuderende på UCN, 7. semester, praktik på Aarhus Universitetshospital.
”Jeg er en del af Jordemødre for Ligeløn, fordi jeg som studerende har mærket den nedvurdering, som arbejde, der er forbundet med traditionelt feminine værdier, mødes med af samfundet. Her har jeg mulighed for at arbejde for en respektfuld og anerkendende værdisætning af min faglighed og for et opgør med strukturel sexisme.”
-
Emma Bonde, jordemoder, uddannet i 2018. Tidligere fastansat på Slagelse Sygehus gennem 3,5 år. Arbejder gennem vikarbureau og er netop startet i et vikariat på Roskilde Fødeklinik.
”At være jordemoder passer rigtigt godt til mig, men det står lysende klart for mig, at jeg ikke arbejder til den nuværende løn på sygehusene resten af mit arbejdsliv. Jeg har altid været interesseret i samfund og køn. Vores lønkamp er for mig en del af et større opgør med synet på kvinder, deres evner og deres værd.”
-
Trine Søndergaard Knudsen, jordemoder uddannet i 2015. Arbejder på Regionshospitalet Horsens som basisjordemoder på fødeafsnittet. Varetager derudover jordemoderkonsultation for tvillingegravide, samt ambulatoriearbejde i efterfødselsklinikken.
”Jeg er en del af Jordemødre for Ligeløn, fordi der er noget fundamentalt forkert i, at så mange fag i sundhedssektoren aflønnes så lavt, når vi er bærende søjler i et system, der ville kollapse i vores fravær. Lad os gøre op med den strukturelle sexisme i samfundet, og lad os så få ligeløn - lige nu!”
-
Edith Kristina Mihura, uddannet jordemoder i 2020, arbejder på Nordsjællands Hospital. Derudover arbejder hun som selvstændig jordemoder, hvor hun yder jordemoderomsorg og giver obstetrisk akupunktur. Edith er uddannet finansøkonom i 2014.
“Jeg brænder for en åben og også meget direkte snak om løn, og jeg ønsker at være med til at rykke ved dogmerne om, at jordemødre er “søde piger”, og at omsorg ikke kan være hverken videnskabeligt eller fagligt komplekst. Kun derigennem kan det blive lønmæssigt anerkendt på lige fod med sammenlignelige professioner.”
-
Josefine West, jordemoderstuderende på Københavns Professionshøjskole, 6. semester. I praktik på Herlev Hospital.
”Jeg brænder for at komme i arbejde som jordemoder efter en lang og sej kamp med at blive optaget på studiet. Men vi fortjener mere. Sexisme og et fastlåst system skal ikke holde os nede. Jeg tager ikke arbejde som jordemoder, før ligeløn er en realitet.”
-
Maya Jerome Andersen, jordemoder, uddannet sommeren 2021, arbejder i vaccinecenter og er samtidig jordemodervikar gennem Powercare.
”Jeg tror på aktivisme og på, at når vi står sammen, kan der ske store ting. Jeg tror på den feministiske kamp, og denne lønkamp er en helt afgørende del af en blomstrende kvindelig vækkelse, hvor kvinder siger fra. Det er i orden at være vred og sige stop, for vi kræver mere og fortjener mere. Jeg tror på, at når arbejdere i de traditionelt kvindedominerede fag erkender deres eget værd, og den magt vi besidder, er der intet, der kan stoppe os.”
-
Elif Elviya Kjæmpe, uddannet jordemoder i 2017. Har arbejdet på Hvidovre Hospital samt i Styrelsen for Patientsikkerhed som sundhedsfaglig opsporingsmedarbejder i coronaopsporingen. Arbejder nu på Herlev Hospital. Elif har en fortid i bank og Customer Support branchen.
”Det gør ondt på mig at se, hvor opslidende vores hverv kan være, samtidig med at det aflønnes ekstremt dårligt. Jeg tror oprigtigt på, at de ting, Jordemødre for Ligeløn kan sammen med hele Ligelønsbevægelsen, er med til at forandre og tale ind i en ny epoke i vores samfund. Det har altid været nærliggende for mig at diskutere køn og lighed, så jeg nyder, hvor meget vi er med til at rykke på hinandens tanker med tiltagende øget bevidsthed om emnet løn”.
-
Helene Anja Kousgaard Kristensen, uddannet jordemoder 2013. Har været ansat på Hvidovre hospital samt Rigshospitalet. Har de sidste 2,5 år arbejdet som jordemoder gennem vikarbureau, hovedsageligt i Norge. Uddannet skuespiller og har arbejdet som dette i 10 år.
”Jeg er utroligt stolt af at være jordemoder og af at besidde stor viden om det fag, jeg arbejder i. Jeg er ikke i faget, fordi jeg besidder en speciel evne til omsorg, men fordi jeg vil bruge og udvikle min viden. For mig er en del af jordemoderfaget at bidrage til at manifestere, at kvinder har rettigheder og muligheder, og at de skal udvises respekt, uanset køn, tilstand eller uddannelse.”
-
Laura Raahede Andersen, jordemoder uddannet 2020. Tidligere fastansat på Slagelse Sygehus gennem ét år. Har opsagt sin stilling pr. 1 oktober. Arbejder gennem vikarbureau i Danmark og Norge. Driver en nyopstartet virksomhed med fokus på fødselsfotografi.
“Jeg er med i Jordemødre for Ligeløn, da der er brug for andre kræfter og perspektiver i kampen for bedre løn - ikke blot som jordemoder, men også for de resterende kvindedominerede fag. Jeg er træt af gentagende samtaler omkring dårlige vilkår og løn på arbejdspladsen, og derfor vil jeg lægge min energi i noget, der potentielt kan rykke jordemoderfaget hen til det bedre”.
-
Huda Alkabani, jordemoder, uddannet i sommeren 2021. Arbejder som jordemoder via vikarbureau på Roskilde Universitetshospital.
“Kvinder underbetales, blot fordi de er kvinder. Men det er ikke ok. Det er en moralsk og etisk opgave at sikre at kvindedominerede fag aflønnes ordentligt, og ikke løndiskrimineres. Derfor er jeg med i Jordemødre for Ligeløn.”
-
Ida Vraa-Jensen, uddannet jordemoder i foråret 2022. Arbejder gennem vikarbureau i Danmark. Har tidligere læst psykologi og medicinalbiologi på RUC.
”Jeg har længe været optaget af den feministiske kamp, og for mig er arbejdet for ligeløn en essentiel del af dette. Og så synes jeg, at det at være en del af Jordemødre for Ligeløn er en fed måde at kæmpe denne kamp på.”